Logboeken worden door begeleiders ingevuld op een openbaar formulier en door duikers gelezen op een openbare pagina. In de app zelf is er minder te zien dan je misschien verwacht.
Geen logboekscherm
Er is geen logboekpagina in de zijbalk of onder Instellingen, en het klantprofiel toont geen logboeken, niet op het tabblad Duiken en ook niet op Activiteit. De enige ingang is het icoon op de kaart van een duikgroep: Het logboek openen opent het bewerkbare formulier zodra het verzoek is verstuurd, en Het logboek bekijken opent de alleen-lezenpagina voor teamleden die logboeken alleen mogen bekijken. Zie Hoe logboeken worden aangevraagd.
Ook niet beschikbaar:
- een status die laat zien of het logboek van een groep is ingevuld of met de duikers is gedeeld;
- een melding of dashboardpaneel als een begeleider een logboek opslaat, of als er nog een openstaat;
- logboeken in de Excel-export van de klant.
Gelogde duiken op het profiel
Gelogde duiken in de kop van de klant, en Duiken totaal en Laatste duik onder Duikervaring, bevatten wat de duiker bij het registreren opgaf of wat je team heeft ingevoerd. Een logboek opslaan werkt ze niet bij. Houd ze actueel door de klant te bewerken; zie Vind een klant en lees het profiel.
De rechten voor Logboeken
De rechteneditor heeft een groep Logboeken met bekijken, aanmaken, bewerken en verwijderen. In de ingebouwde voorinstellingen hebben Beheerder en Manager alle vier; Medewerker, Divemaster, Bootverantwoordelijke en Instructeur hebben alleen bekijken. Met bekijken verschijnt Het logboek bekijken op een groepskaart zodra er een logboek is opgeslagen. Met aanmaken verschijnt Het logboek openen zolang het logboek nog leeg is, en met bewerken zodra er iets is opgeslagen. Voor verwijderen is er nog geen scherm; het is alleen van belang voor integraties die de API gebruiken.
De begeleider van de groep is de uitzondering: hij krijgt altijd Het logboek openen, omdat dezelfde link hem per e-mail bereikt. Beide links werken zonder in te loggen, dus iedereen naar wie een link wordt doorgestuurd, kan hem gebruiken. Wees voorzichtig met wie je ze deelt. Zie Rechten uitgelegd.
Een groep verwijderen
Een duikgroep verwijderen verwijdert ook de logboeken ervan en maakt zowel de link van de begeleider als die van de duikers onbruikbaar. De bevestiging zegt dat ook, en dat de leden teruggaan naar de niet-toegewezen boekingen. Een losse duik verwijder je uit een logboek door zijn kaart op het formulier leeg te maken en op te slaan; zie Vul als groepsbegeleider een logboek in.
Een tocht met vastgelegde duiken wijzigen
Let op: Zodra er op een tocht een logboek is opgeslagen, kun je het venster Boottocht bewerken nog steeds opslaan. Een duikstek met een vastgelegde duik blijft op de tocht staan, in welke volgorde je hem ook zet, en kan niet worden verwijderd: dat opslaan wordt geweigerd met "Een stop met gekoppelde logboeken kan niet verwijderd worden" en wijzigt niets, zelfs niet de plaatsen en zones die een bootwissel zou wissen.
Als je een tocht bewerkt, houdt elke duikstek zijn plaats in een open logboekformulier van een begeleider. Alleen als je een duikstek verwijdert of door een andere vervangt, moet een open formulier opnieuw worden geladen voordat het wordt opgeslagen, anders toont het "Een of meer duiken verwijzen naar een stop die niet bij deze boottocht hoort".
Een duikstek verwijderen verplaatst hem naar Gearchiveerd en laat zijn naam op bestaande logboeken staan, maar het formulier biedt hem niet meer aan. Staat hij in een opgeslagen duik als de duikstek waar echt is gedoken, dan mislukt opslaan van het formulier met "Een of meer duiken verwijzen naar een onbekende duikstek"; de duikstek herstellen lost dat op. Zie Duikstekken.
Een tocht met vastgelegde duiken verwijderen
Een opgeslagen logboek blokkeert het verwijderen van de tocht. Nadat je Boottocht verwijderen? in de lijst hebt bevestigd, verschijnt de melding "Een tocht met gekoppelde logboeken kan niet verwijderd worden", en blijft de tocht zoals hij was, met zijn groepen, plaatsen en gasten.
Om de tocht toch te verwijderen:
- Open de tocht en verwijder al zijn duikgroepen. Dat verwijdert hun logboeken en maakt beide links onbruikbaar, dus duikers kunnen hun logboek niet meer lezen.
- Verwijder de tocht uit de lijst Boottochten.
Een tocht zonder opgeslagen logboek wordt gewoon verwijderd. Wat het verwijderen van een tocht met de boekingen doet, staat in Plan een boottocht.
Is je vraag niet beantwoord? Neem contact op met support